Blog

Itt gyűjtünk össze a közösség témájához kapcsolódó izgalmas olvasnivalókat, elgondolkodtató tartalmak, 

Mi is az a közösségi minőség?

A közösségi minőség egy közösség aurája. Láthatatlan, de mégis érezhető, tapintható.Minél tovább vagyunk benne, vagy csak figyeljük kívülről, annál többet érzékelünk belőle. Érezzük, hogy jó benne lenni, vagy inkább menekülnénk belőle.

Read more »

Mindenki lehet Béla

Miközben mi emberek génjeinkben kódoltan társas lények vagyunk, azaz biológiai szinten minden hardverünk adott ahhoz, hogy jól együtt tudjunk működni, mégis a mai világban azt tapasztaljuk, hogy ez nem igazán működik. Sokkal inkább jellemző ránk, hogy hibáztatjuk egymást, mint az, hogy az egymás elfogadásának és tiszteletének talaján képesek legyünk a problémáinkat, konfliktusainkat megoldani. Ennek következtében szinte törvényszerűen minden közösségben van valaki, aki hibás lesz azért, hogy ez vagy az történt, mert ő egy olyan nehéz ember, mert uralkodni akar, vagy hajlama van a manipulálásra, vagy bizalmatlan, vagy durván beszél, vagy… és sorolhatnánk az okokat, a lényeg, hogy ő lesz a hibás, aki miatt nem tud a közösség jól működni. 

Read more »

Mentális térkép, mint modell

Hétköznapi szóhasználatban a modell, mint játékmodell szokott előkerülni, és furcsa mód ennek az összehasonlítása a játékmakettel segítség lehet a közösségfejlesztési modell megértéséhez.

Read more »

Mindfulness, mint közösségi eszköztár

Mélyen hiszek benne, hogy a természettel és egymással együttműködő közösségek jelentik az emberi létezés legmagasabb fokát és feladatomnak érzem, hogy ennek megvalósításán munkálkodjak. Több természetközelbe kiköltöző közösségben vettem részt, de pár év után mindegyik emberi gyengeségek, konfliktusok miatt ért véget. Azt tapasztaltam, hogy a résztvevőknek (köztük nekem is) olyan elakadásai vannak egyéni életében, melyek megakadályozzák a közösség hosszú távú működését.

Read more »

Többszempontú szemléletmód jelentősége

Ha egy közösség tagja vagyok, akkor gyakran érezhetem úgy, hogy ami velem történt a közösségben az az igazság. Tehát abban a helyzetben valóban az történt és amit én gondolok arról, hogy ki mit miért mondott, vagy tett az a valóság. A magatartásomat a döntéseimet pedig ez a hiedelmem fogja meghatározni.

Read more »

Üzleti modell a kisközösségekben

A non-profit csak azt jelenti, hogy profitot nem termel. Viszont gazdaságilag minden közösségnek önfenntartóvá kell válnia. Ez a hosszú távú működés és a függetlenség kulcsa. Ezért érdemes kialakítani egy működő üzleti modellt.

Read more »