A Társadalmi Innovátor Program bemutatása

A Társadalmi Innivátor Programot azért keltettük életre, hogy a jelen társadalmi és az azzal szorosan összefüggő környezeti kihívásokra olyan projekteket valósítsunk meg, amelyek rendszer szinten pozitív hatást tudnak elérni. Az innovátorok azok az emberek, akik központi szerepet töltenek be a változások beindításában. Ehhez nem kell, hogy híres influenszerek, guruk vagy médiasztárok legyenek, hanem az kell, hogy higyjenek abban az ügyben, amit képviselnek. Mi a Társadalmi Innovátor Programunkkal igyekszünk támogatni őket, olyan projektekkel, amiben magukról és a közösségükről tanulhatnak.

A jelenlegi szocializációs folyamatok elenyésző része fejleszti a közösségi együttműködés képességét, ezért ezeket sokszor 'újra kell tanulnunk'. Erre azért is van szükség, mert a szándék egyre jobban látszik, egyre több közösség próbál elindulni, de a megszokott sémák, kommunikációs és érvényesülési stratégiák túlsúlya miatt ezek a kezdeményezések nagy számban pár év elteltével sikertelennek bizonyulnak.

Ezek a kudarcok is megjelentek, hogy a pályakezdő fiatalok nem találják meg a helyüket. Sőt egyre inkább érzékelhető, hogy az elérhető álláshelyekhez túlképzett fiatal felnőttek kiégnek, mert egyre inkább úgy érzik, hogy értelmetlen munkát végeznek napi 10-12 órán át, társadalmilag káros munkahelyeken.  Ezt a társadalmi problémát nem lehet egyéni szinten megoldani, ezért programunk társadalmi innovátorokat, a jövő közösségeinek vezetőit segíti tudásátadással, képzési és mentor programjával.

Közösségi facilitátorok - a magányos útkereséstől a közösségi vállalkozásig 

Céljaink elérése érdekében az első nagy lépést a “Közösségi facilitátorok - a magányos útkereséstől a közösségi vállalkozásig” projekt jelentette. Projektünkkel egy olyan társadalmi átalakulási folyamatot támogattunk, ami hozzásegítette a fiatalokat a közösségi létesítés megtapasztalásához , illetve ahhoz, hogy olyan kompetenciákat sajátítsanak el, ami egy egészséges, hosszú távon fenntartható közösségi működéshez szükséges.

A Szatyor Egyesület, az Inspi-Ráció Egyesület (Magyarország), a KompAkt Slovakia (Szlovákia) és a Zeleno doba (Szerbia) fiataloknak szóló közösségi facilitátor képzés sorozatot hirdetett, melyben a jelentkezőket egy közösségi vállalkozás  létrehozásának rajt vonalára juttatta el. Ezt a projektet az Erasmus+ Ifjúság Program keretében és finanszírozásában valósítottuk meg stratégiai partnerszervezeteinkkel.

Ez projekt 2023. decemberében lezárult, de már tervezzük a folytatást. Ha szeretnél értesülni új projektjeinkről, kezdeményezéseinkről új kezdeményezéseinkről íratkozz fel hírlevelünkre! 

A 2 éves “Közösségi Facilitátorok” projekt eredményeiről bővebben itt olvashatsz.