Tudástérkép

A tudástérkép használata

 

Terveink szerint ennek a tudástérképnek a segítségével végig tudod járni a közösség alkotáshoz vezető utat. Hiszünk abban, hogy a jövő közösségei már csak tudatosság alapú közösségek lehetnek. És a tudatossághoz tudásra is szükség van!

Fontos, hogy az a tudás, amivel ebben a tudástérképben találkozol, nem a valódi közösség pontos receptjét tartalmazza, hanem a közösségalkotás legfontosabb törvényszerűségeinek felfedezésére hív, abban segít, hogy rátalálj a saját utatokra és legyen nektek is egy saját tudástérképetek!

természetes vezetés, azaz a közösségek vezetési rendszere témát tudod felfedezni. Terveink szerint a közösség alkotáshoz kapcsolódó összes témát szép fokozatosan fel fogjuk tölteni.

Ennek a tudástérképnek több rétege van:

  1. A legfelső réteget a cselekvési tippek alkotják, amelyek a legkönnyebben emészthető, jellemzően rövid olvasmányok. Azért a cselekvési tippeket raktuk a legfelső rétegre, mert ezek egyszerre tartalmaznak a valódi közösségekre jellemző problémákat, ehhez kapcsolódó példákat, nagyon rövid elméleteket és mindig része az is, hogy mit tehetsz a megoldás érdekében (ezért hívjuk cselekvési tippeknek).
  2. A második réteg a podcastok szintje, amelyekben Pabló és Éva beszélgetéseit hallgathatod meg az egyes cselekvési tippekhez kapcsolódóan (a podcastban felolvasásra kerül maga a cselekvési tipp is). Ezek kiegészítik, magyarázzák a cselekvési tippben leírtakat, így mélyebb megértést, bővebb tudásanyagot adnak.
  3. Harmadik réteg a feldolgozott kérdéshez tartozó cikkeket és tanulmányokat. Ezek az egyes cselekvési tippet kiegészítő, vagy sokkal részletesebben elmagyarázó írások, melyek elolvasása már valóban nagyobb időbefektetést igényel.

Kattints a térképre!

Miért jött létre ez a térkép?

A térkép létrehozásával az volt a célunk, hogy sokak számára elérhető, könnyen emészthető, ugyanakkor  a közösségek működésének alapjaelveit feltáró tudásbázis hozzunk létre, Hiszünk abban, hogy a jól működő közösségek egyik kulcsa, hogy tudatosan tervezik meg folyamataikat és rá tudnak nézni, értelmezni tudják a közösségben zajló folyamatokat. Ehhez a tapasztalati tanulás mellett sokat segít az a tudás a közösségi emberi minőségekről, vezetői szerepekről, amit ez a térkép tartalmaz. Ez egy organikus rendszerre épülő tudástár, aminek fókusza a jelen projekten belül a közösségi vállalkozás (és az ahhoz vezető útvonal). 

 

A Tudástérkép egy térkép-szerű tudástár, ami egy átfogó, több éves közösségfejlesztői tapasztalatot foglal magába. A (tudás)térkép felületen lehet navigálni és egyes pontokon rázoomolni a további, mélyebb tudásanyagok eléréséhez. Ezek rövidebb, vagy hosszabb cikkek, esettanulmányok, videók, podcastok. A térkép infografika rétege (fő térkép) képileg is szemléletesen, de már a problémákat-megoldásokat és ezek összefüggésrendszerét megmutató gyorsan áttekinthető tudást tartalmaz. Ez egy innovatív online tanulási eszköz, amit magyar és angol nyelven jelenítünk meg annakérdekében, hogy a fejlesztési folyamaton kívüli érdeklődők számára is elérhető legyen.

 

Kinek szól ez a térkép?

Közösségüket kereső, közösségi vállalkozásokat létrehozni akaró, azokban dolgozni szándékozó, tehát életmódváltó fiatal felnőtteknek - akik a digitális tudáshoz szoktak - könnyen használható a tudás megszerzésének innovatív webes megjelenítése.

A térkép alkalmas arra, hogy a közösségi facilitátor (vezetői) szerepet betöltők gyorsan képesek legyenek megtalálni a problémájukhoz szükséges aktuális tudástartalmat. Több tanulási útvonalon végig haladva bárki megszerezheti a közösségi facilitátor szerep betöltéséhez szükséges tudást. Azok a fiatalok, akik épp az aktuális kapcsolati, közösségalkotási problémájukhoz keresnek információt, tudást, azt is gyorsan megtalálhatják.

 

A közösségi facilitátor tudástérkép egy önmagában is használható kerek tudástartalmat eredményez. A közösségi alapú társadalomszervezéshez szükséges komplex tudást ugyanebben a formában és technológiával tudjuk feldolgozni, így egyre nagyobb tudástérkép alakulhat ki az ökológiai rendszerváltásra törekvő, életmódváltók számára. Az itt található tudás a közösségi vállalkozásokat abban segíti, hogy az együttműködésük szervezettségi szintjét hogyan lehet elmozdítania közösségi minőség irányába.