Mi történt?

4 szervezet és 40+ közösségi ember úgy döntött, hogy tesz a jövő közösségeiért! Elindítottuk Társadalmi Innovátor Programunkat, hogy egy olyan társadalmi átalakulási folyamatot támogassunk, ami fenntartható közösségek létrejöttét ösztönzi. 

Az első lépést Erasmus+ KA2 program támogatásával tettük meg. A „Közösségi facilitátorok - a magányos útkereséstől a közösségi vállalkozásig” projekt keretében elindult a közös tudásmegosztás. Képzéseket valósítottunk meg, közösséget szerveztünk, Közösségi Permakultúra - tervező kártyát készítettünk, tudástérképet rajzoltunk és lassan magunk is egy egyre növekvő közösségé váltunk. 

A projekt céljai

  • A fejlesztésben résztvevőknek lehetőséget adni, hogy megtapasztalják a közösségek dinamikáját, megértsék annak törvényszerűségét, és olyan közösségi facilitátori készségeket, amelyeket el, ami képessé teszi őket a valódi éltetésre . 
  • Induló/átalakuló közösségeket segíteni, a kezdeti lépésekhez irányokat, megerősítést adni.
  • Ügyközpontú, különböző társadalmi rétegeket integráló, etikus szemléletű közösségi és társadalmi vállalkozások elindulásához és fennmaradásához szükséges kompetenciákat fejleszteni.

Olyan eszközök, módszertanok kifejleszteni és átadni, ami a valódi közösségek közösségszervező folyamait támogatja.

A képzési és mentorprogramról

A program képzési folyamatába bevont 40 fiatal és fiatalokkal dolgozó segítő, szakember egy intenzív, nem formális módszerekre épülő, csoportos és egyéni fejlesztésben vett részt, ami képessé tette őket a közösségi rendszerben való működésre, csoportdinamikai folyamatok felismerésére, csoportfolyamatok megtervezésére és facilitálására. A képzés főként kapcsolati-kommunikációs kompetenciákat fejlesztett.

A Társadalmi Innovátor Program Közösségi Facilitátor képzés résztvevői olyan 25-35 év közötti fiatalok voltak, akik:

  • útkeresésben vannak és társakat, közösséget keresnek és olyan eszközöket, amelyekkel meg lehet találni, vagy szándékukban áll megteremteni a legideálisabb közösségi közeget
  • nem tudjákod, hogy menjenek, vagy maradjanak, szorító a jelen, de még nem látszik tisztán, hogy merre van a kiút
  • érzik, hogy nem stimmel valami az emberi kapcsolataikban és szeretnének ezen a felelősen változtatni.
  • szeretnének közösségben élni, de nem tudják, hogyan.
  • embertársaikkal kapcsolatos konfliktusaikat szeretnék jobban kezelni.


A jelentkezés menetéről, a folyamat leírásáról ITT olvashatsz részletesen.