Közösségi Facilitátor képzési programot hirdetünk a 2022-2023 évekre!

A jelentkezés menetéről, a folyamat leírásáról az alábbiakban olvashatsz részletesen. 

A jelentkezési folyamat lezárult!

 

A képzési folyamat részletes leírása

Mi fán terem a közösség - TreeMap Tábor 

7 napos alkalom személyes részvétellel

2022. július 17-23. (érkezés 16-a, szombat este, hazaindulás 24-e, vasárnap délelőtt)

A táborban megtapasztalod egy közösség alakulásának kezdeti folyamatát. Ezen keresztül fejleszted azokat a kompetenciáidat, ami Téged jó közösségi emberré tehet. 

Megérted majd:

  • a közösség kialakulásának, folyamatainak  legfontosabb törvényeit,
  • az emberi különbözőségekből következő konfliktusokat,
  • az emberi dinamikákat, csoportdinamikai jelenségeket,
  • a közösségi facilitátor szerepét, jelentőségét egy csoporton belül.

Képessé válsz:

  • önreflexiót gyakorolni a közösségben, az önreflexióra támaszkodva asszertívan visszajelzéseket adni.

Mindezt saját élményeken keresztül némi elméleti buborékokkal fűszerezve.

Bővebben a Treemap Táborról

 

Online önismereti munka

Egyéni: 2022. július - október

Csoportos: 2022. november - 2023 júniusig

A táborban sok benyomást, visszajelzést kapsz magadra, illetve a közösségben való működésedre. Ahhoz, hogy ezek hasznosuljanak és fejlődésedet szolgálják, segítünk ebben az online folyamatban, ami 1 egyéni és 2 kiscsoportos coaching alkalomból áll. 

A kiscsoportos alkalmak csoport legfontosabb célja az önismeret fejlesztésetársak által adott kölcsönös visszajelzésekkel, míg az egyéni coaching alkalom az önreflexióval dolgozik. Két típusú alkalom 1-1,5 óra végén lesz.

A facilitálás művészete - online képzési sorozat

2022. november - 2023 július

A közösségi facilitátor egyik alapkompetenciája– mint ahogyan az a nevében is benne van – a facilitálás, azaz csoportfolyamatok, megbeszélések tervezése, levezetése. Ehhez szükséges, hogy amit eddig tapasztaltak, azt most már meg is értsétek; egy közösségben milyen csoportdinamikai folyamatok zajlanak, mik azok a finom részletek, jelenségek, majd ezeket a dinamikai folyamatokat definiálni, kezelni lehet.

Ez a közösségi facilitátor online tréning, előkészítő szakasza. Míg a közösségi facilitátor tréningen a gyakorlatot fejlesztjük, addig az online képzés az ehhez szükséges ismereteket adja. Havonta egy alkalommal találkozunk online kétszer 1.5 órára, és építjük fel mindazt az elméleti tudást, ami szükséges, majd a további szintre lépéshez. Természetesen az online találkozók között kaptok majd képzési anyagokat.

Mindeközben zajlik majd egy terepgyakorlat (helyi akciók), melyben a tréningen és itt a webináriumon tanultakat próbáljátok ki saját formális vagy informális közösségekben. Ezzel már lesz saját facilitálási élményetek, ami a program következő elemében hasznos lesz majd.

Közösségi facilitátor képzés

6 napos alkalom személyes részvétellel

2023. július 22. (szombat) - 27.

Ezen az alkalmon az online folyamat során megszerzett ismeretekre és a terepgyakorlat tapasztalataira építünk. Lehetőséget kaptok a facilitálás kipróbálására és a közösségekben gyakran felmerülő konfliktusok tisztázó folyamatainak megismerésére - támogató csoport folyamatokban. A résztvevő társaid visszajelzései mentén megtalálhatod saját facilitátori ‘énedet’, stílusodat, erősségeidet.  

A közösségalkotás három kulcsszereplője a stratégiai vezető (ügy-gazda), az operatív vezető (közösségi rendszer-gazda) és a kettőt kiegyensúlyozó közösségi facilitátor (ember-gazda). Mire ide elérünk a tanulási, önismereti folyamatban, már Te is tudni fogod, melyik szerep áll legközelebb a természetedhez. Bármelyik is lesz az, a közösség akkor lesz életképes, ha minden vezető látja azt, hogy a közösségben nem csak az ügyekkel, a rendszerekkel kell foglalkozni, hanem a közösséget alkotó emberekkel is, hogy a köztük lévő viszonyok, dinamikák szerves részei a közösségi folyamatoknak - és persze képesek lesznek összefogni, a maguk szerepéből ezt kezelni.

Ez a tréning erre fog képessé tenni Titeket.

Bővebben a közösségi facilitátor képzésről