Közösségi permakultúra tervezőkártya

A közösségi permakultúra tervező kártya a permakultúra egy újszerű megközelítésén alapul. A permakultúra elterjedtebb megközelítése az élő ökoszisztémák, sok esetben körforgásos ökoszisztémán alapuló kertek tervezését és fenntartását írja le. Ugyanakkor ez a tervező rendszer éppolyan hatékonyan használható induló közösségek, akár projektek tervezéséhez, mint egy permakultúrás kert megtervezéséhez.

 

Az ökológiai értékek mentén szerveződő közösségekben nem idegen a permakultúra alapelvei szerinti megközelítés, mondhatni életfilozófia. Ez a kártya kiegészíti, módszertanilag színesíti a közösségek eddigi tapasztalatait.

A 40 kártyát tartalmazó kártyacsomag tematikája a permakutúra 12 alapelvére épül és azt adaptálja a közösségtervezés folyamatára. A kártya egyedi, grafikus által rajzolt ábrákat és szöveget tartalmaz.

A kártya kiegészítője egy olyan 1 oldalas leírás, ami 4 különböző játékfolyamatot ír le, amit ezzel a kártyával játszani lehet. A kártyához tartozik egy 2x1.5 órás (összesen 3 órás) csoportos folyamat, mint szolgáltatás, amit közösségek, szervezetek vehetnek igénybe különféle tervezési folyamataikhoz és ami során ezt a tervezőkártyát használjuk. A várt eredmény, hogy a közösségek nagyobb hangsúlyt fektessenek folyamataik megtervezésére,mert sokszor ezek hiánya a későbbiekben nehezebbé, lassabbá tesz folyamatokat. A termék 'játékossága' miatt könnyebb bevonódást eredményez, illetve olyan dimenziókat is megjeleníthet, ami egy klasszikus tervezési folyamatban nem jelenik meg. A kártyajáték alapján történő 3 órás, facilitált tervezési folyamat újszerű szervezet-és közösségfejlesztő elem, amit magát a permakultúrát nem ismerő szakemberek is alkalmazni tudnak.

 

A játék 4 variációjának leírása segíti az önálló folyamatot, ezen kívül nincs szükség további információra annak érdekében, hogy használni lehessen a kártyát.

 

A kártya és a hozzá tartozó játékleírás kétnyelvű (magyar és angol) ezzel is segítve a minél szélesebb körben való terjesztést.

 

A kártyacsomag 100 példányban készült.