Miért fogjunk közösségi vállalkozásba?

Képesek vagyunk-e egyenként megszelídíteni a lelkünk sárkányait, melyek megakadályozzák, hogy jó emberi kapcsolatokat alakítsunk ki, hogy ezáltal új típusú közösségekben egyesülhessünk!?

 

Az én válaszom, hogy NEM VAGYUNK KÉPESEK, mert ez magunktól csak keveseknek sikerülhet. Ők a “mindennapi hősök”, ahogy Zimbardo mondja. Ahhoz, hogy ezt mindenki képes legyen megtenni, ahhoz már az új hordókra, magukra a közösségi kezdeményezésekre is szükségünk van.

 

Így a mindennapi hőseinkre, azaz a közösség kezdeményezőire, vezetőire most nagy felelősség hárul. Létrehozni és működtetni azokat a közösségi kezdeményezéseket, melyek a tagjai számára lehetővé teszik a tudatfejlődésük dimenzió ugrását. Mindezt úgy, hogy a legtöbben, akik bele kerülnek ezekbe az együttműködésekbe, még messze nem járnak ott szellemileg, lelkileg, hogy képesek legyenek a különbözőségünkből következő konfliktusok elfogadására, meghaladására. Tehát az új típusú közösségek vezetőinek nem kisebb feladatot kell véghez vinni, össze kell szeretniük azt a hatalmas tudatosságbeli szakadékot, amit a társadalom tudatfejlődési evolúciója létrehozott.

…és ha ez nem lenne elég, a kisközösségek jelenlegi társadalmi környezete ott tesz keresztbe, ahol csak tud. Elég, ha csak az egyéni gazdagodást szolgáló jogi-, az adó-, vagy a támogatási rendszerre gondolunk.

 

Ha a mindennapi hőseink nem tartanak ki, a rossz érzések, konfliktusok, bürokratikus akadályok közepette, akkor eltűnnek ezek a közösségi csírák, és akkor esélye sincs a társadalmi önmeghaladásunknak.

 

Ezért fontos közösség vezetőként tudnunk, hogy mi a “varjak nemzedéke” vagyunk. Ez azt jelenti, hogy az új típusú közösségek úttörőiként tudnunk kell, hogy az első generáció nem képes ideális közösségeket, együttműködéseket létrehozni. Ezért meg kell emelnünk az elfogadás szintünket az emberek viselkedésével kapcsolatban, és emelni kell a kölcsönös egymásrautaltságot. Ezt a hordót (struktúrát) képes a közösségi vállalkozás, mint szervezeti modell létrehozni. Mert a megélhetés érdekében közösen vállalt, önmagunkra rakott szabályok létrehozzák a kölcsönös egymásrautaltságot, sőt együttműködési kényszert. Így nagyobb eséllyel maradnak benne a közösség tagjai a kezdeményezésben a születés nehéz, sokszor sok lelki fájdalommal járó szakaszában is.

Ezért hirdetjük, hogy „a közösségi vállalkozás a valódi közösség legjobb esélye”!

 

Vágvölgyi Gusztáv - Pabló - a Társadalmi Innovátor Program szakmai vezetője, szervezetfejlesztő, facilitátor, tréner, coach

Add comment

Comments

There are no comments yet.