Mentális térkép, mint modell

A MODELL ÉS A MAKETT

Hétköznapi szóhasználatban a modell, mint játékmodell szokott előkerülni, és furcsa mód ennek az összehasonlítása a játékmakettel segítség lehet a közösségfejlesztési modell megértéséhez.

Zulu barátom az előadásaiban úgy szokta bemutatni, hogy mi különbség a modell és a makett között, hogy mutat egy elefánt kinézetű helikoptert, ami furcsamód tud repülni, aztán mutat egy helikopter makettet, ami tökéletes mása az igazi helikopternek, azonban mégsem tud repülni. Az első a modell, mert a lényeg, amitől egy helikopter repülni tud, az benne van. A második a makett, mert csupán felszínes másolata a valóságnak.

 

Tehát a modell az biztos, hogy valami olyan, ami a valóság lényegét tudja megfogni. A FA-modell is azért “modell”, az én fogalomrendszeremben ez egy adott rendszer lényegi jegyeit és összefüggéseit mutatja meg, azaz azokat a törvényszerűségeket, ami a megértésünket tudja segíteni.

 

A FA-modellben a modell a fejünkben lévő képek, gondolatok rendszere, egy gondolati (mentális) térkép a világról, aminek a segítségével eligazodunk a valóságban. A megértett összefüggéseket, rendszert le is írhatjuk, megrajzolhatjuk, ez lesz a leírt modell – mint amilyen a FA-modell -, ami persze csak egy részét képes megfogni a fejünkben lévő mentális térképnek. Ami ennél is fontosabb, hogy a leírt, megrajzolt modellek egyfajta kövületei annak a gondolkozási folyamatnak, ami a fejünkben zajlik például akkor, amikor a közösség alkotásról gondolkozunk.

A FA-modell tehát egyrészt képes arra, hogy bemutassa a közösség – mint az emberi együttműködés legmagagasabb szintjének – lényeges összefüggéseit. Vagyis ebben az értelemben több, mintha csak a pillanatnyi érzékelésünkre hagyatkoznánk a közösségben zajló emberi dinamikák megértésében. Azonban ezzel együtt azt is tudnunk kell, hogy a modell nem a valóság.

 

Bármennyire próbáljuk pontosan leképezni a közösségünk valóságát, a fejünkben lévő modell soha nem képes azt teljes komplexitásában, az összes összefüggésében és legfőképp dinamikájában megfogni. Azonban az is igaz, hogy a mentális térképünk – a turista térképhez hasonlóan – többlet információt is tartalmaz ahhoz képest, amit érzékelünk az itt és mostban a közösségünk valóságából. A múltban történtekre való visszaemlékezés, az ebből levont tanulságok, a viszonyrendszerünket meghatározó törvényszerűségek megértése és mindebből származó szakmai intuícióink sokkal jobban segíthetik, hogy megértsük a közösségben zajló emberi dinamikákat, mintha mindig csak a pillanatnyi érzékelésünkből, érzéseinkből indulnánk ki.

A mentális térkép elsősorban abban segít, hogy elkezdj rendszerszemléletben problémákat megoldani. Ezzel beindulhat a tanulás, a vezetői minőség fejlődése, amin keresztül egyre több mindent érthetsz meg a saját közösségedről, egyre mélyebb szinten ismerheted meg a közösséged tagjait, és egyre nagyobb eséllyel leszel képes megoldani a törvényszerűen jelentkező problémákat, konfliktusokat.

 

Vágvölgyi Gusztáv - Pabló - a Társadalmi Innovátor Program szakmai vezetője, szervezetfejlesztő, facilitátor, tréner, coach

Add comment

Comments

There are no comments yet.