Mindfulness, mint közösségi eszköztár

Mélyen hiszek benne, hogy a természettel és egymással együttműködő közösségek jelentik az emberi létezés legmagasabb fokát és feladatomnak érzem, hogy ennek megvalósításán munkálkodjak. Több természetközelbe kiköltöző közösségben vettem részt, de pár év után mindegyik emberi gyengeségek, konfliktusok miatt ért véget. Azt tapasztaltam, hogy a résztvevőknek (köztük nekem is) olyan elakadásai vannak egyéni életében, melyek megakadályozzák a közösség hosszú távú működését.

Ezért is kezdtem el keresni, milyen megoldásai lehetnek az egyéni elakadások meghaladásának, annak reményében, hogy ez elvezethet a valódi közösségi minőség kialakulásához is. Saját életemben megtapasztaltam a mindfulness (magyarul: tudatos jelenlét) módszerének átformáló erejét és az elmúlt évben a Hideg-hegyi közösség tagjaival közösségi szinten is elkezdtünk kísérletezni alkalmazásával. Ennek tapasztalatait szeretném megosztani.

 

Véleményem szerint a következő fő előnyei lehetnek a mindfulness módszer alkalmazásának közösségi szinten:

  • a közösség tagjainak fejlődik az önismerete, részletesen megismerik saját mentális és érzelmi működésüket;
  • olyan eszközre tesznek szert, melynek segítségével képessé válhatnak meghaladni egyéni elakadásaikat és így nyitottabban, teljesesebben tudnak kapcsolódni a közösséghez;
  • növekszik az empátia azáltal, hogy rájövünk, a többiek is hasonló dolgoktól szenvednek belül;
  • a közös szándék és közös gyakorlás erősíti a közösségi identitástudatot;
  • az emelkedett, meghitt csendes együttlétek teljesen új közösségi minőséget hozhatnak;
  • erős bizalmi és őszinteségi szint esetén a közösség tagjai emlékeztetni és támogatni tudják egymást a módszer alkalmazásában;
  • a gyakorlatban megtapasztalhatóvá válik a személyiség mögötti/fölötti létezés szintje, ami egyrészt végtelen erőforrás, másrészt a gyakorló mindennapi helyzetekben is könnyebben tud váltani a “én” nézőpontjából a “mi”, vagy “mindenki” nézőpontjába.

A fentiek alapján úgy gondolom, hogy komoly lehetőségek rejlenek a mindfulness módszertan közösségi szinten történő alkalmazásában. Hogy ennek lehetőségeit mélyebben megértsük, tovább folytatjuk közösségi kísérleteinket.

 

Forrás: https://kozossegivallalkozas.hu/mindfulness-mint-kozossegi-eszkoztar-1-resz/

Add comment

Comments

There are no comments yet.