Üzleti modell a kisközösségekben

A non-profit csak azt jelenti, hogy profitot nem termel. Viszont gazdaságilag minden közösségnek önfenntartóvá kell válnia. Ez a hosszú távú működés és a függetlenség kulcsa. Ezért érdemes kialakítani egy működő üzleti modellt.

 

MI AZ ÜZLETI MODELL?

 

Az üzleti modell egy olyan élő szellemi konstrukció, ami a valóság működésének a lényegi elemeit mutatja be egy rendszerben. Lehet, hogy ez a meghatározás elsőre nehezen érthető.

A modellezésnek általában az az értelme, hogy a valóságot kicsiben és működőképesen lemásoljuk. Egy helikopter modell elkészítéséhez ismernünk kell az összes olyan lényeges elemet, amitől a helikopter is és a modellünk is működni fog, azaz felemelkedik. Ha csak egy olyan tárgyat készítünk, ami egy helikopter kicsinyített másának néz ki, azt nem modellnek, hanem makettnek hívjuk. A modell talán nem is úgy néz ki, mint egy helikopter, de mindenképpen úgy viselkedik.

Tehát egy jó modellhez minden lényeges elemét meg kell ismernünk annak a valaminek, amiről a modellt készítjük. Egy helikopter modell esetében az aerodinamikával is tisztában kell lennünk, amikor a propellereket készítjük. Kell biztosítanunk egy energiaforrást, egy rotorokat hajtó motort, és egy irányító  berendezést. Aztán valahogy kommunikálnunk kell a modellel, és tudnunk kell azt is, hogy mindennek a sok berendezésnek mennyi a tömege, és hogy az emelőerő elegendő-e ahhoz, hogy ezt mindet megemelje.

Ha ezt jól összeraktuk, akkor a modellünk fel fog emelkedni. Az meg, hogy milyen legyen a kaszni, amibe mindezt beleszereljük, már részletkérdés.

Egy bevásárló közösség működésének gazdasági vonatkozásait egy üzleti modellel vagyunk képesek áttekinteni. Ez egy szellemi alkotás. A szellemi munkát azzal könnyíthetjük meg, hogy papírra vetjük a modellünket.

Ehhez a munkához ajánljuk a Canvas üzleti modell keretrendszer használatát. De más módon is lehet erről gondolkozni. Mi azért ajánljuk ezt a módszert, mert egy lapon(vásznon) minden lényeges összetevő elfér, és bárki számára áttekinthető. Maga a Canvas Üzleti Modell is egy többszáz fős szakértői csapat közös fejlesztésének eredménye.

 

Forrás: https://kosarkozosseg.hu/7-bevasarlo-kozossegunk-uzleti-modellje/

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.