A bizalomról

…avagy mi dorombol az emberben?

Valahogy úgy alakult, hogy miközben mindig jobban szerettem a kutyákat, mostmár sok-sok éve macskánk van és megtanultam macskásnak lenni 😊

Mert bár igaz, hogy a kutyák természetében továbbra is nagyon szeretem a feltétel nélküli bizalom képességét, azonban az is bennem van ezzel kapcsolatban, hogy időnként a kutyák úgy tűnnek nekem mintha csak két opció lenne: nem bízok benne, morgok, támadok, vagy bízok benne és a nyakába ugrok, hanyatt vetem magam.

 

Ezzel szemben többször megfigyeltem ahogy a macskánk az idegeneket fogadja. Soha nem ugrik senkinek az ölébe először, sőt kifejezetten kerüli, de közben meg is figyeli az idegeneket. Az első benyomás alapján eldönti, hogy egyből a szekrénybe menekül, vagy csak fél szemével mindig az idegenen, lehet vele együtt létezni. Azt nem tudtam pontosan eldönteni, hogy mi alapján veszi le, hogy ki az, akinek egyáltalán nem szavaz bizalmat. Talán egy macskának egyből lejön, ha a másik fél, nem szereti a macskákat. Aztán persze szép fokozatosan közelít és figyeli a másik reakcióját pl. azt, hogy valaki egyből meg akarja simogatni nagyon nem bírja, ez eléggé visszaveti a bizalmát. Azonban, ha a másik is olyan macskásan áll hozzá, csak megfigyeli őt és nem erőlteti a közeledést, de nem bánja azt sem, ha a másik közeledik, akkor egyre közelebb megy hozzá, míg egyszer csak hozzá is dörgölődik. Először csak próba érintések, dörgölődések vannak, majd egy ponton, ha a másik is közeledik és megsimogatja átbillen a bizalom mérlege és elkezd dorombolni.

 

Ami tehát biztos, hogy a macskáknál a bizalom egy folyamat eredménye, nem dorombolunk egyből mindenkinek 😊. Ami engem ettől is jobban izgat, hogy az emberek mitől dorombolnak, pontosabban, bennünk hogyan van, mi is a bizalom?

A bizalom az én értelmezésem szerint: a MI-ben RENDBEN lenni.

Gondolom azzal nem okozok meglepetést, hogy a bizalom és a szeretet kéz a kézben jár. A szeretet szavunk a SZER ősgyökre épül tehát nem egy szó, ezért jelentését nem is lehet egy szóval kifejezni. A szer eredeti jelentése: eggyé válik, egyesül, egységes lesz, rend lesz.

A SZER szóban tehát két jelentés kapcsolódik össze: kapcsolódás és rend. Amikor kapcsolódunk valamilyen nagyobb egészhez vagy rendhez, legyen az a világ, a természet, a közösség, a párunk, a társunk, vagy éppen saját magunk és lelkünk rendszere, akkor egy rendbe kerülünk. Ilyenkor egységélményt és jól működést, emellé pedig általában boldogságot élünk meg. „Rendben vagyok” szoktuk mondani.

Hát ilyen a bizalom bennünk, amikor bízunk magunkban, a másikban, vagy egy közösségben akkor rendben vagyunk és ez a RENDBEN meglátszik rajtunk, hiszen ekkor képesek vagyunk nyíltan a másik szemébe nézni, szívből ölelni, őszintén mosolyogni.

Azonban ehhez időre és egy mindenki számára végig lépegethető folyamatra van szükségünk. Ez a személyes kapcsolódás és a bizalom kialakulásának az útja, ami az egyik nagy titok az életképes kisközösségek felé.

 

Vágvölgyi Gusztáv - Pabló - a Társadalmi Innovátor Program szakmai vezetője, szervezetfejlesztő, facilitátor, tréner, coach

Add comment

Comments

There are no comments yet.