Mit kell megértenünk és elfogadnunk ahhoz, hogy mi is megtaláljuk a közösségünket?

A közösségalkotás szempontjából a legfontosabb a csoportdinamikai törvényszerűségek, folyamatok megértése. Mert ha tudjuk, hogy az, ami történik törvényszerű, akkor már képesek vagyunk pozitívabban viszonyulni hozzá.

Az egyik legfontosabb tudás, hogy nem tudunk nem hatni egymásra. Ezért van az, hogy a fent és lent (hatalom dimenziója), a kint és bent (az oda tartozás dimenziója), a közel és távol (az intimitás dimenziója) mindig, minden közösségalkotási szituációban jelen van és dinamikusan változik az érzéseinkben, a cselekedeteinkben, a reakcióinkban. Ezzel együtt az idő szellemei is jelen vannak, azaz a múltból felbukkanó lelki kódjaink és a jövőre kivetített félelmeink, szorongásaink is velünk vannak minden szituációban. Így következhet be, hogy a múlt, a jelen és a jövő egyszerre nyilvánul meg, és ezzel együtt a közel és távol, a fent és a lent, a kint és a bent pillanatról, pillanatra dinamikusan változik. Olyan ez mintha beleesetünk volna Alíz csodaországában a nyúl üregébe? Pedig csupán, a közösségek legfontosabb törvényszerűségeit, a csoportdinamikai tér legfontrosabb jellemzőit mutattam meg nektek.

 

Vágvölgyi Gusztáv - Pabló - a Társadalmi Innovátor Program szakmai vezetője, szervezetfejlesztő, facilitátor, tréner, coach

Add comment

Comments

There are no comments yet.