Mi a facilitálás lényege?

    A facilitlás lényege az, hogy a facilitátor képes egy csoportba azt a mintázatot bevinni (struktúra, folyamat, módszer és technika), ami a csoportok belső kommunikációjának a javulását eredményezi.
    Azt nem állítom, hogy a facilitálás közösséget eredményez, de azt gondolom, hogy a facilitátor által bevitt mintázatok elősegítik, hogy az emberek közösséget tudjanak alkotni.

    Gyakori jelenség a csoportban, hogy amikor különbözőségükből fakadó nehézségekbe, konfliktusba ütköznek, akkor azt gondolják, kompromisszumokat kell kötni. Én úgy gondolom, hogy ez nem vezet a kommunikációnk minőségének javulásához. Szerintem nem kompromisszumot kell kötni, hanem meg kell haladni önmagunkat! Ehhez viszont új kommunikációs mintázatokra van szükség! Ezért érdemes minden közösségi folyamatban, már az elején facilitátort hívni, aki behozza ezeket a mintázatokat.

    Az is működőképes lehet, ha valaki a közösségből felvállalja ezt a facilitátor szerepet, azonban ehhez levezetői ismeretekre, készségekre van szükség. Ennek az ismeret részét akár az interneten meg lehet találni, de ahhoz, hogy valaki valóban jól, képes legyen levezetni egy megbeszélést mindenképp legalább egy tréning elvégzését javaslom.

    Add comment

    Comments

    There are no comments yet.