Mi lehet a kulcsa a közösségi minőség létrejöttének?

A közösségek megszületésének, tudatra ébredésének megítélésem szerint egyetlen útja van, ha képesek vagyunk az emberek közötti kommunikáció minőségét javítani.

A kommunikáció minőségének javítása azt jelenti, hogy képessé válunk:

  1. Kapcsolatban lenni a valósággal, azaz a környezetünk valós információt összegyűjteni, érzékelni, hogy mi zajlik körülöttünk.
  2. Kapcsolatban lenni önmagunkkal, azaz tudatában lenni, hogy a környezetünk, a másik ember hogyan hat ránk, milyen érzéseket, gondolatokat vált ki belőlünk. Ezt nehéz feszült szituációkban is gyakorloni. Ez amúgy olyan mint egy lelki mozdulat, ha kijövűnk a sodrunkból, ha magunkon kívülre kerülünk (erre mondja a köznyelv, hogy "magán kívül van"), akkor meg kell tanulnunk újra kapcsolatba lépni önmagunkkal.
  3. Arra, hogy értelmezzük az információkat, meglássuk a jelenségek mögött húzódó okokat, hajtóerőket.
  4. Megosztani egymással az érzékelésünket, érzéseinket, következtetéseinket.
  5. Egyúttal képessé válni arra, hogy befogadjuk, megértsük a mások által elmondottakat. 
  6. A megértésen túl elfogadni, hogy sokféle képen érezzük, látjuk, értelmezzük a világot. 
  7. Egyúttal arra is, hogy megtaláljuk a közös pontokat.
  8. A közös pontokon keresztül a valóságnak egyre jobban megfelelő közös döntéseket hozni.
  9. Különbözőségünkből törvényszerűen kialakuló konfliktusokat valós időben tisztázni, a konfliktusokban keletkezett érzelmi energiáit pozitívba fordítani, azaz gyakorlni a szeretet nyelvét.
  10. Mindennek az eredményeképp küldetéstudattól vezérelt, tehát belülről motivált közös cselekvésekben tenni életünk jobbításáért.

Ha egy szóval akarom összefoglalni, akkor a kommunikáció minőségének javítása azt jelenti, hogy személyesebbé válik a kommunikációnk.

 

Mi kell ahhoz, hogy a kommunikációnak ez a minősége létrejöjjön?

 
Tapasztalatom alapján két egymással szorosan összefüggő tényező eredményezhet ilyen minőséget a kommunikációban:

  1. Az egyén lelki fejlődése, szellemi és érzelmi érettsége.
  2. A megbeszélések struktúrája, folyamata, a megbeszélés során alkalmazott módszerek és technikák.

Az egyén lelki fejlődése mindenképp kulcskérdés a kommunikáció minőségében, azonban ez nem jelenti azt, hogy a csoport minden tagjának meg kell világosodnia ehhez! Ha van a csoportnak egy, vagy több tagja, aki már elég érett ahhoz, hogy gyakorolja a fenti lépéssort, akkor már van esélye a kommunikáció javulásának. 
Azonban azt nap, mint nap tapasztaljuk, hogy hiába az egyéni érettség mégsem sikerül jó megbeszéléseket összehoznunk, mert ott az a fránya kettes pont.

Nos itt jön be a képbe a facilitátor szerepe! 
 
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló - a Társadalmi Innovátor Program szakmai vezetője, szervezetfejlesztő, facilitátor, tréner, coach

Add comment

Comments

There are no comments yet.