Az útkeresésről

Folyamatosan úton vagyunk, de amerre haladunk és a vágyott életcél ugyanaz vezetl-e?

Az útkeresés életérzése egyre hangsúlyosabbá válik minden kor és társadalmi rétegben, de elsősorban a fiatalok körében. Ez már nem a 'megszokott' egyéni útkeresésről, karrierépítésről szól, hanem a környezetet kímélő jövőről, a kisközösségekbe való rendeződésről, az ökológiai értékrendszer mentén szerveződő tapasztalati és tudásmegosztó csoportokról.

A fogyasztói társadalmat meghaladva, a mainál kisebb vagy környezetterhelő és egyúttal tartalmas életmódra vágynak olyan fiatalok, akik egyre jobban felismerik ennek az életmódnak pozitív minőségét és egyre többen hajlandóak fejlődni annak érdekében, hogy 'jól' tudjanak közösségbe szerveződni. Bár közösségi kezdeményezések szép számmal jelentek meg az elmúlt évtizedekben, de legtöbbször sajnos kudarcba is fulladtak, mert a tagok nagy része a közösségi létformát nem ismerve, berögzült emberi kapcsolódásokkal próbált egy teljesen más közegben egy új formációban működni. Ez így sajnos a legtöbbször nem működik.

Lányi András humánökológus szerint: 'az ökológiai válságtól csak akkor szabadulhatunk meg, ha az egy helyen lakó emberek közötti együttműködés a mainál sokkal inkább előtérbe kerül'. És valóban, elindult egyfajta fejlődési folyamat az 'újfajta' közösségi létformák felfedezésére, más értékekkel, hozzáállással, új típusú kompetenciákkal közösségi szerveződésekre. Persze a legtöbben bizonytalanok, hogy is lehet ezt elkezdeni. Zimbardo szociálpszichológus alaptézise, ​​hogy 'várunk a másikra, mert ha "mindenki felelőssége", de senki nem csinál semmit, akkor miért pont nekem kellene bármit is tennem '

Jelenlegi társadalmi berendezkezésünk és szocializációs folyamataink nem tud felkészíteni, nincsenek követhető, működő minták, így próbálkozunk, ami elkerülhetetlen a változás elindításához, hisz ezekből a tapasztalatokból rakjuk majd ki azt a bizonyos utat, ezek lesznek fontos mérföldkövek.

Projektünk célja, hogy ezeket a személyes és közösségi fejlődési törekvéseket segítsük mind egyéni, mind szervezeti és informális közösségi szinteken, ezzel támogatva egyfajta társadalmi újrarendeződési folyamatot, aminek érezzük a feszítő szükségességét és hiszünk, hogy az újgondolatokra nyitott, létrejött állású fiatalok támogatásával mi is tudunk hozzá. járulni ehhez a folyamathoz.